MIRŐL SZÓL A GARÁZSVÁSÁR?

A Hegyvidéki Kipakoló egy garázsvásár, ami egyszerre piac, közösségi élmény és egy lépés a fenntarthatóbb és környezetkímélőbb vásárlás felé.

Szerte a világon, Európa összes nagyvárosában belebotolhatunk garázsvásárokba, ahol a helyi lakosok árulják az utcán ideiglenesen felállított standokon a saját ruháikat, használati tárgyaikat, amikre már nincsen szükségük. Ezek a piacok emblematikus részei tudnak lenni egy helyi közösség életének, mint például a berlini Neuköln negyedben megrendezett bolhapiac, ami tökéletesen szimbolizálja a környék hangulatát és központi része a kerület életének. A Hegyvidéki Kipakoló egy civil kezdeményezés helyi fiatalok által, ami a 12. kerületi önkormányzat támogatásával valósult meg. A cél egy garázsvásár létrehozása a sokfelé látott piacok mintájára itt, a Hegyvidék központi helyszínein.

A garázsvásárokon számos olyan kincsre, vagy hasznos dologra bukkanhatunk, ami másoknak csak a szekrénye mélyén feküdt régóta, ezáltal a tárgyak új életet nyerhetnek. Eközben árusként, helyi, vagy idelátogató vásárlóként megismerkedhetünk a közösség sok más tagjával, a buszon rendszeresen látott arcokkal, vagy az ugyanabba az iskolába járó családdal.

Azzal, hogy a már nem használt, de jó állapotban lévő ruháinkat, tárgyainkat nem kidobjuk, hanem elhozzuk eladni egy közösségi piacra, nagyban hozzájárulunk ahhoz, hogy azok ne az egyre inkább felhalmozódó szemét mennyiségét növeljék, hanem valaki más még hosszú éveken át használhassa őket. Vásárlóként, a használt cikkek megvételével szintén nagyon sokat teszünk a fogyasztói kultúra miatt kialakuló túltermelés ellen, ezzel is kímélve a bolygónkat.

Éppen ezért, a Hegyvidéki Kipakoló nem ad helyet sem az új, sem a kézműves termékek árusításának, hanem azt szeretnénk, hogy valóban ki-ki a saját (esetleg barátai, rokonai vagy üzletfelei) holmiját árulja.

Reméljük, hogy ha Te is kilátogatsz, akkor vásárlóként rábukkansz majd olyan dolgokra, amikről nem is tudtad, mennyire vágytál rájuk, eladóként pedig megtapasztalhatod, hogy mekkora örömet tud okozni valakinek egy olyan régi cuccod, amit már ezer éve nem használtál!

vásároló lány